"Rengeteg ember van konkrétan ezen a bolygón is, aki kemény páncélbevonatot hord és legbelül is rideg.
Az emberek nem cukorkák.
Tudja milyen a legtöbb alak?
Gazember!
Gazember töltelék, gazember bevonattal.
De ők félig sem annyira bosszantóak, mint a rózsaszín szemüveges optimisták, akik napfényt okádva sétálgatnak." - Dr. Perry Cox

"A csokoládé a pesszimisták kenyere." - Fekete Dani

"A világon nincsenek határok. Kizárólag egyetlen akadály létezik, amibe folyton belefutsz: Önmagad."

2012. április 11., szerda

Halláson alapuló orgazmus - Rajzfilm betétdalok

Minél jobban távolodik az édes gyerekkor, annál jobban rádöbbenek, milyen zseniális rajzfilmek övezték a felcseperedésemet. Számtalan olyan mese volt akkoriban, amik mára már teljes mértékben a homályba húzódtak (sajnos), és csak a korosztályombelieknek dereng halványan, hogy jah igen, régen azt én is néztem. Rosszabb esetben még nekik sem.
Tradíció szerűen rámtör időnként a nosztalgiázhatnék, és ilyenkor mindig felkeresek egy elmémben mélyen elraktározott rajzfilm nevet, rákeresek, és benyomom nasi mellé. Legtöbb esetben sose csalódok az aktuális mesében, és rábólintok, hogy okkal szerettem én ezt régen. Nah de mi is fog meg általában egy rajzfilmben?
A zene!
Természetesen alap igény a minimálisan élvezhető animáció, a lekötő történet, a szerethető karakterek, de ezek még együtt sem adják ki a tökéletes vegyületet, ha nincsen meg melléjük az átható zenei aláfestés.
Mint mondtam, rengeteg, de tényleg rengeteg olyan rajzfilm van, amit csak ajánlani tudnék. De most szeretném a hallásra kiélezni a szelektálást.
Vagyis bemutatom a TOP 5 rajzfilmet, melyeknek zenei világa a mai napig erőteljes hatással van rám.

Az 5. helyezett:
Disney's Hercules

A lista kapásból egy idézőjeles kakukktojással indul. Azért kakukktojás, mert a Herkulest nem kifejezetten a betétdalai miatt szeretem. Alapból elfogultan rajongok a Görög Mitológia iránt, így ha gagyi zenéket szereztek volna hozzá, akkor is élvezném a végeredményt.
Érdekes, hogy az első 4 helyezettet kapásból össze tudtam állítani. Az 5. helyen viszont többet tipródtam. Így esett a választás Herkire. Rendkívül jópofa mese, de az én szememben.. Elnézést. Fülemben, nem dobogós.



4. helyezett:
Ginga Nagareboshi Gin / Ezüst nyíl

Ha jól emlékszek, az Ezüst nyíl volt életem legelső animéje. Igen, még jóval a Dragonball előttről.
Sajnos a magyar verzión nőttem fel, mely -mint később kiderült- a No mercy cenzúra áldozata lett. Számtalan karakter halálát egy az egyben kinyesték a rajzfilmből, így sok helyen brutális katyvasszá vált a történet.
Ezek után mondanom sem kell, nem kicsit véres egy "mese". Talán 6-7 éves lehettem, amikor először megtekintettem. Akkoriban rettegtem a történetben főgonoszként fémjelzett óriás grizzlyktől, így a felhasznált betétdalok még inkább áthatottak.
Iszonyatosan szívszorító dalokat írtak azok a fránya japcsik a harci kutyák hősies küzdelmeihez.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki eddig lemaradt róla. Bár a mai napig élvezhető zenei aláfestés ellenére veteránnak számít a rajzfilm, mára kicsit ósdi képi világgal, ezért ragadt le a 4. helyen.



3. helyezett:
The Road to El Dorado / Irány Eldorádó

Csak egy hajszállal csúszott le a 2. helyről eme gyöngyszem. Nem elég, hogy imádnivalóak a karakterek, sokadszori nézésre is mosolyogtatóak a párbeszédek, még a zenék is megunhatatlanok. Képtelenség megállni, hogy a film pergésével párhuzamban ne énekeljem a felszólaló dalokat.
Valamint a rajzfilm rendelkezik azzal a hatással, amikor egy adott jelenet X-edik megtekintése után is kiráz a hideg. Jelen esetben konkrétan akkor, amikor egyik főhősünk, Miguel Istenként száll a levegőben, ami nem enyhén irónikus a sztori előzményét illetően.
Összegezve, örökké színes, megunhatatlan rajzfilm.



2. helyezett:
The Land before Time / Őslények országa

Kisgyerekként leküzdhetetlen dínó őrületben szenvedtem hosszú éveken át (abban az időben, amikor Pokémonok még nem léteztek). Így az 1988-as Őslények országa (Az eredeti!) egyik nagy kedvencemként volt számon tartva. Sok év elteltével, mai fejjel visszanézve nagyokat csodálkoztam a művön.
Elsőként Steven Spielberg nevének feltüntetésén kaptam fel a fejem. Bár manapság már nem számít ritka esetnek, ha egy filmben meglátjuk az öreg nevét.
Másodszor pedig a korát meghazudtoló képi világ lepett meg. Nagyon szép animációkkal rendelkezik, amelyekről példát vehetne néhány mai kommersz rajzfilm.
A történet pofonegyszerű, a dinoszauruszok lebutítottak, mégis imádnivalóak. És hogy ez legfőképpen minek köszönhető? Hát persze, hogy a zenének!
Spoiler! Tappancs, a kis Sauropoda miután elvesztette anyját, semmi mást nem látunk belőle, csak hogy vándorol, és cipel egy méretes falevelet. Ez magában nem lenne nagyszám. Nah de amilyen zenékkel megspékelték eme jeleneteket... Nah az előtt le a kalappal.
Lehet, hogy rám volt túl nagy hatással kiskoromban ez a mese, de engem mai napig megérintenek a szívhezszóló zenéi.



És a dobogó tetején, az 1. helyezett:
Spirit - Stallion of the Cimarron / Szilaj, a vadvölgy paripája

Még egy ilyen rajzfilm nincs a világon, mint ez.:D
Egyszerűen ha DVD-k közt kutakodva belefutok, csak nagyon ritkán vagyok képes ellenállni neki. A Szilaj is egy olyan rajzfilm, amely nincs telezsúfolva túlzottan párbeszédekkel. Igaz, a főszereplő ló hajlamos narrálni az életét, de még ő is csak ritkán teszi.
Ahogy a Land before Time-nál, itt is főleg a dalok beszélnek a karakterek helyett. Akárhányszor alkalmam nyílik rá, hogy meghalljam a filmben játszott bármelyik betétdalt, akár napokon keresztül is a fejemben ragad, és megállás nélkül dúdolom a szövegét.
Tele van a film olyan epikus jelenetekkel, amikben a zene egyértelműen domináns szerepet játszik. Nem tudok mást mondani: Kötelező darab kicsinek és nagynak! Nincs korosztályra szabva!
Jah, és a kivétel nélküli hidegkirázós jelenete a filmnek:
Az a bizonyos ugrás.
Áááávrjevi nvijernbneo... xD



Nah, ez volt a Top 5ös rajzfilm betétdal listám. Persze ezek mellett a Mulán vagy akár a Tarzan is zseniális számokkal bír. Rá lehet fogni a Disney rajzfilmekre, hogy egy kaptafára készülnek, de az tagadhatatlan, hogy a zeneszerzéshez piszkosul értenek.:)

Szép estét!


53 megjegyzés:

  1. ezeket én is bírom, bár az Ezüst nyílról nem tudok nyilatkozni... Az El Dorádót és az őslények országát valamiért soha nem értettem... lehet h mert négyévesen még nem tudtam franciául.:D

    VálaszTörlés
  2. :'DD Mese izélsünk körülbelül azonos kivéve Ezüst nyíl meg az a Dinós izé aminek a hangjától is kiakadok. :DD Csodálkoztam hogy Hercules csak 5. nálad... Teszem hozzá megint Szilajt nézek, csak most nélküled.
    Csók: Fifi xd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyelek meg, Fifi, hogy nem lehet szeretni az Őslények országát?! :D Remélem, akkor másfél hónapig nem jártál a KÖKI Terminál bevásárlóközponttal, mert a látogatók nézelődését x néhány dinoszaurusz színesítette meg. :P

      Törlés
    2. Temi cica :DD mióta felköltöztem Pestre azóta nem voltam a Kökin és amúgy nem a dinókkal van bajom hanem csak a mesével! :DD a Dinó című animációs rajzfilmért például annyira oda voltam hogy minden reggel suliba indulás előtt kaziról megnéztem ;DD

      Törlés
    3. Én a dínók hangjára gondoltam, Fifi cica. :P
      Megéri egyszer elmenned a Kökibe, ha nem is körbenézni, mert eléggé egy kakkanat hely (nincsen mozi, há' mi ez?!), viszont van állítható szökőkút. xDDD

      Törlés
    4. :DD Mucika, akkor a program a következő. Randizunk, feljössz hozzám meg nézzük a Kishableányt,majd irány a köki xD Dinókat molesztálni.

      Törlés
    5. Már nincsenek dínók. T.T Tegnap lett vége a kiállításnak. :/

      Törlés
    6. Majd veszünk akkor játékot és azzal menőzünk. B) :DD

      Törlés
    7. :DD valahol nekem van otthon xd de nem lehetünk ekkora királyak.

      Törlés
  3. Ezek közül csak az Ezüst nyilat nem ismerem... :D

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Az Irány Eldorádó most volt nem rég valamelyik csatornán, most láttam először úgy végig egyben és tényleg nagyon penge... Ovisan meg egyenesen imádtam az Őslények országát XD de a sorozatot amit mostanában adnak Őslények országa néven a TV2-őn az egyenesen bitangul szar...

    VálaszTörlés
  6. Én mindet ismertem de nálam a Tarzan lenne az első helyezett Ákossal.

    VálaszTörlés
  7. A Mulan 1-2 nem rég néztük meg barátnőmmel, olyan jó volt. Meg míg olvastam a bejegyzésed konkrét jelenteket ugrottak be a felsorol rajzfilmekből, csak egyedül az Ezüst nyilat nem láttam még de már egy ideje tervbe van véve.

    Meg Dani ha eljönnél uncsitesómhoz akkor a szemed tágra nyílna, mert neki rengeteg Disney film van meg eredeti VHS kiadásban :D
    De jó is volt az mikor beültük a videokazetta lejátszó elé és egy nap Disney rajzfilmeket néztünk... rég volt.

    És az Oroszlánkirállyal meg mi van? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Kimba koppintásra gondolsz?:D
      Nem értem, hogy jön szóba.. *füttyfürüttyfürütty*

      Törlés
    2. Elírtam az előző kommentem.

      Az Oroszlánkirályon nőttem fel.
      A Kimbát meg nem szeretem, nem tetszik a kis oroszlán megrajzolása.

      Törlés
  8. A Hakúnamatata nem ragadt meg :D

    VálaszTörlés
  9. Atya úr isten... Ezüst nyíl??

    VálaszTörlés
  10. Bocsi ,hogy ilyet írok ,de a mondoconra hány éves kortól lehet menni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mármint úgy gondolom ,hogy 18 alatt lehet?

      Törlés
    2. Persze, hogy lehet.:D
      10 éves kor alatt még ingyenes is.

      Törlés
    3. Nagyon meg könnyebbültem . Pfúú! Akkor megyek és hátha találkozunk!

      Törlés
  11. A Ginga Nagareboshi Gin zenéi tényleg nagyon jók! :D A Sorrow kifejezetten szívszorító. :D
    A Szilaj zenéi is nagyon szépek. A többire sajnos nem igazán emlékszem, ugyanis túl fiatal vagyok ahhoz. :D
    Amúgy nem tudom, hogy vagytok vele, de nekem a Disney rajzfilmek tekintetében nagy hiányosságaim vannak! A Herkulest meg a 101 kiskutyát sosem láttam még pl. XD

    VálaszTörlés
  12. Ja, azt lefelejtettem, hogy az Irány Eldoradónak szerintem is jók a zenéi. :)

    VálaszTörlés
  13. Már pont akartam reklamálni kommentben hogy a Mulánt sem lehet kihagyni! :D

    VálaszTörlés
  14. Az amugy az oroszlánkirály télleg teljesen a kimba a fehér oroszlán v tigris .. rég láttamm.... Dani, segítenél, ha már ennyire otthon vagy az ilyenfélékben? 3-4 éves lehettem, amikor láttam egy filmet-rajzfilmet, ami borzasztóan a szívemhez nyúlt. Csak a hatására emlékszem, és egy jelenetre. Mi lehet az? Egy medve egy elárasztott helyez úszik, talán egy szobában. És ez az egész a körül forgott h a medvének meghalt az anyuja.



    Jah és Óvakodjatok a részeg autóSTOHL!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Medvés rajzfilmekből kiindulva..
      Mackótestvér? Kissyfur? Esetleg Gumimacik?:P

      Biztos medve volt?

      Törlés
    2. Plusz még a "Mese Rockkal" meg a "Charlie - Minden kutya a mennybe jut" ugrott be első vizuálásra. De egyikben sem medvékről van szó.

      Törlés
    3. Nem ezek nem azok.. :( Biztos medve volt , és nem ilyen mai, hanem 8-9 évvel ezelőtti

      Törlés
  15. Élek-halok a régi Disney-kért és rajzfilmekért / rajzfilmsorozatokért... Ilyenkor gondolatban visszautazom az időben, hogy; Milyen jó is volt ezeken felnőni... :) Ha van egy kis szabadidőm, egymás után nézek Disney-ket vagy egyéb rajzfilmsorozatokat a régi időkből.

    VálaszTörlés
  16. Én a Pokémon főcímdallal vagyok így. Mármint az eredetivel, nem a mostani csúcspokémonos hülyeségekkel :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A régi rajzfilmek dalait még a mai napig fel tudnám mondani, kívülről fújom mindegyiket (például a Pokemon-t is, pedig kb. 12-13 éves voltam, amikor utoljára láttam.) De a tananyaggal valahogy már más a helyzet...... :D

      Törlés
  17. Ahogy megláttam ezt a bejegyzést nem bírtam olvasatlanul hagyni :D:D Amikor megakadt a szemem Herkules, az Őslények országa és a Szilaj képén, a szívem mindig kihagyott egy dobbanást.. mivel én írtózom minden horror és thriller filmektől, és nincs sok jó vígjáték, így maradtak a mesék.. pont a szilaj betétdalait hallgattam, amikor elkezdtem olvasni a bejegyzést :D:D Az a vicces az egészben hogy szitén imádom a mitológiát.. de csak a görögöt, a rómait már kevésbé ^^" és a dinók egy hatalmas helyet foglalnak a szivecskémben, főleg a Dinoszauruszok királya című anime-sorozat miatt.. szóval elég irónikus :)) és szintén fújom kívülről az összes mesezene szövegét :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És persze kihagyhatatlan az 1982-es The Last Unicorn/Az utolsó egyszarvú és az Ico, a bátor lovacska.. számomra ezek a legimádottabb mesék közé tartoznak, a lovaglás miatt.. de kedvencem a Mulan, A kis hableány, Oroszlánkirály triológia, Tarzan, A bűvös kard és stb és stb. ^^

      Törlés
    2. Az Utolsó egyszarvút is imádtam. És mindig féltem a naagy vörös bikától.:D

      Törlés
  18. The big red bull ^^ Most megnéztem az Őslények országát és szinte kiszáradtam.. szerintem utoljára a Hachiko a leghűségesebb kutyán sírtam ennyit :))

    VálaszTörlés
  19. Végül eldöntötted, h lesz-e továbbmenetel az 1aében?

    VálaszTörlés
  20. V egyáltalán lesznek még bejegyzések?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig az 1AÉ volt a főétel, a tartórugó a blogon. Mellé pedig időnként gyűlt némi körítés, egy-két jónép csalogató, és itt is tartó, csak részben kapcsolódó apróság.

      Mivel egyelőre nem tudok szolgálni 1AÉ-hez fűződő hírrel, nem látom értelmét egyéb témáknak sem.

      Voltak próbálkozások az utóbbi időben. De csak azok, semmi többek.

      Törlés
    2. Engem nem az 1AÉ érdekel hanem az, hogy veled mi a helyzet!
      Néha azt hiszem, hogy egy beteg perverz szadista állat legyilkolt és épp a holtestedet kettyinti...

      Törlés
    3. Aranyos vagy.:)
      Ha őszintén írnék magamról, eléggé önsajnáltatásnak, talán még önfényezésnek is venné ki magát.

      Nagyobb olvasóközösség előtt pedig alapból nem hiszem, hogy túl okos dolog lenne kifejtenem 1-2 dolgot.

      Törlés
    4. És ha már nincs 1AÉ akkor nincsenek bejegyzések? Szerintem, aki látogatja a blogod, mindenki elmondaná, hogy mennyire jól rajzolsz. Na most az egy dolog, h ha nincs 1AÉ nincs téma, és hogy, nem akarsz magadról 'önfényezéseket' írni, de szerintem, mindenkit érdekelne, ha pl.: Valami apszolút kidolgozott rajzot megosztassz, némi körülírással, vagy esetleg ha már nem akarod folytatni az 1AÉ-t, akkor elárulhatád, hogy mit szerettél volna vele kezdeni, mi lett volna a folytatás, tehát egy hatalmas spoilert írnál. :) Szerintem tömören megfogalmaztam magamban mindent.

      Törlés
  21. Szia Dani!
    Nos én nem szeretném bőrére ereszteni a dolgokat. Csak annyit akartam mondani hogy nagyon szépen köszönjük az 1AÉ-t.De tényleg. Az abbahagyás a magánügyed senkinek semmi köze hozzá.Annak mondod el akinek akarod.Ja és sajnálom hogy annyira elromlott a kapcsolatunk.Nem is tudnád hogy hány levelet írtam neked Fész-en de mondjuk ha megnéznéd őket akkor annak örülnék.További szép napot és sikerekben gazdag jövőt kívánok neked!

    Smiki98-tól!
    U.i: Azért remélem hogy meggondolod magad.:-)

    VálaszTörlés
  22. a szilajt én minid is szerettem és a herkules is egy egész szekrényi dizni filmünk van van olyan nap hogy 3 is megnézek de mindig közte van a szilaj

    VálaszTörlés