"Rengeteg ember van konkrétan ezen a bolygón is, aki kemény páncélbevonatot hord és legbelül is rideg.
Az emberek nem cukorkák.
Tudja milyen a legtöbb alak?
Gazember!
Gazember töltelék, gazember bevonattal.
De ők félig sem annyira bosszantóak, mint a rózsaszín szemüveges optimisták, akik napfényt okádva sétálgatnak." - Dr. Perry Cox

"A csokoládé a pesszimisták kenyere." - Fekete Dani

"A világon nincsenek határok. Kizárólag egyetlen akadály létezik, amibe folyton belefutsz: Önmagad."

2010. augusztus 22., vasárnap

Konkurencia - Hebis barmok

Kezdetben Kishi' sensei megteremtette a Narutot.
A mű zsenialitása akkora változást hozott a manga világba, melynek következtében lángra lobbant egy legendás, misztikus, prominens erő, a népszerűség!
Miután számtalan nemzet fiai ráleltek a Narutóra, szűk időn belül ők is felfedezték a sztorit körülölelő spiritualitást. És ahogy az ember jó szokásához híven tenni szokta, azt gondolták magukban: "Bazzeg, csinálok egy sorozatot!"

De a népszerűség oly hatalmas volt, hogy nem adta erejét minden mezei színezőkönyvbújó kismaki kezébe. Csak a kiválasztottak részesülhettek eme rendkívüli hatalomból. Az első kiválasztott Izraelből került ki, Alex Novikov halandó néven. Vagy népszerűbb nevén: Omnistrife!
Omni sorozata, a Fun with akatsuki volt az első paródia, amely hatalmas népszerűségnek örvendhetett. Humoros volt, és angol szinkronjának köszönhetően világszerte ismert. Ám ennek hála léptünk bele a bonyodalomba.
A temérdek rajongó elgondolkozott: "Ha egy halandó képes elsajátítani a népszerűséget, akkor másnak miért ne sikerülne!"

Az FWA-t követően rengetegen belekezdtek egy saját sorozatba. De persze azt nem tudták, hogy a Naruton kívül más mangákat is átjárta a népszerűség, mint például a Bleachet vagy a One Piece-t.
Így a Narutós paródiák szimbiótaként kebelezték be a videómegosztókat, legfőképpen a Youtube-ot.

Ám léteztek olyan halandók is, akik nem vágytak a népszerűség hatalmára. Itt jött képbe a legendás pigmeus, Fekete Dani.
Dani mindössze unalmában elkezdett rajzolni egy FWA-hoz hasonló Naruto paródiát, az Egy akatsukis életét. Már 5 epizódot is elkészített, amikor édesanyját galád módon megszállta a népszerűség. Aki mindössze annyit kért drága, egy szem fiacskájától, hogy publikálja az interneten sorozatát.
Dani engedett édesanyja kérésének. De nem számolt azzal, hogy a háttérben maga a népszerűség állt!
A halandó fiú mire észbekapott, a népszerűség ragyogta körbe sorozatát, melynek epizódjai sorra jelentek meg.

És ekkor ismétlődött meg a történelem.

Akárcsak Omnistrife Fun with Akatsukija, Dani Egy akatsukis életéje is sorra ihlette meg a magyar publikumot.
Ismét számtalan összekapkodott, gyenge munka látott napvilágot. És még mindig csakis Naruto paródiák.

Majd idővel a népszerűség jobb karjával felkarolt egy újabb ifjút, Horváth Zolit, akit yoko logannek keresztelt el. És így született meg a:

Hebis barmok

Még anno a sorozat publikálása előtt felkeresett engem Zoli, hogy mondjak véleményt a kezdetleges Hebis barmokról. Nos, hát, igen. Kezdetleges volt.: D  Így nem dícsértem agyon.
Telt, múlt az idő. Majd sorra küldte nekem az aktuális legújabb epizódjait. Láthatóan kezdett ráérezni a dologra, sz'al gondoltam megérdemli, hogy többen is lássák művét. Ezért beajánlottam az NKWT-nek. És úgy nézett ki, hogy csipázták Zoli alkotását. Talán még túl is dícsérték, ezért némi egocentrikus változást véltem felfedezni Zolcsi-bolcsi elméjében.:P
No de, jöjjön a kritika.

Pozitívumok:
-Orochimaru szerepeltetése:
Egyértelműen a legnagyobb húzás az volt, hogy Marcsi egyfajta narrátorként kapott szerepet Sasuke vállán az átokpecsétben gubbasztva. Az ő sunyi karaktere teszi a leginkább színessé a sorozatot.
-Sztori:
Remek kis sztorikat dob össze Zolcsi elvtárs, melyek épp kellően komolyan vehetők.
-Szinkron:
10/9!   Kiköpött Suigetsu magyarhang!:P

Negatívumok:
-Poénok:
1-2 helyen eléggé lapos, sablon, klisés, erőltetett poénok kapnak felesleges hangsúlyt. Az "Ütlek, borulsz!" szintű általános suliban közkedvelt kötözködő/felvágós beszólásoktól kezdve, a f*sz alakú dolgokon át, a "-Hogy ölsz meg? -Azt mondanám neked, hogy a jobb ajtó a kiút, pedig az a halál!" kategóriájú számtalan B filmben ellőtt poénoktól nem igazán veti le magát az ember a székéből.
-Mellékszereplők:
A sorozat címe Hebis barmok, egy Naruto alapú paródia. Mégis tele van.. hemzseg a felesleges, olyan karakterektől, akik nemhogy a Narutóhoz, de semmiféle egyéb közismert Film/Rajzfilm/Képregény stb.-hez nem köthetőek. Mindössze random karakterek, komoly személyiséggel és sztorival.
A legjobb példa erre az általam már sokszor említett (átkozott) Füves CS. Akinek még a neve sem fűzhető semmiféle poén jellegű alapra. Teljesen képbe nem illő karakter, aki ráadásul még 5. főszereplőként is csatlakozott a Hebihez.
-Ének:
Nincs rossz hangja Zolinak. De ezzel nem kell feltétlenül visszaélni. Az első Boci-boci tarkázás még poén volt. Ám azóta kissé túl lettek erőltetve az énekek. (Nem kell említenem Deidara zuhanás közbeni jódlizását.)
-Rajzolás:
Ez még kisebb negatívum. Ugyanis Omni se rajzolt jobban, mint Zoli, mégis hatalmas népszerűségnek örvendhet sorozata.
-Cím:
Elsőre, aki meglátja a címet, rögtön azt szűri le, hogy valami analfabéta divat-hungarista készítette a sorozatot. Pedig Zoli korántsem ilyen ember. Frappánsabb/csalogatóbb címet is kaphatott volna a paródia.

Összefoglalva:
A Hebis barmok egy abszolút nézhető kis sorozat. Igen, sorozat. Mert paródiának nem mondanám. Maximum Naruto karakterekkel ellátott sorozatnak.
Félreértés ne essék, nem féltékenységből húzom le egy kicsit Zoli művét. Ha így lenne, nem tekintenék rá konkurens sorozatként.
Ha teheti nézze meg mindenki és alkosson róla saját véleményt. Az enyém ne befolyásoljon senkit!^^
Píísz!

2 megjegyzés:

  1. GRT-jó kis összegzés eggyet értek

    VálaszTörlés
  2. :)
    Jó gondolatok!
    Nekema kedvencem az egy Akatsukis élete és A Hebis Barmok. Nagyon jó az összegzés!
    Bár, az én vidi sorozatom nem lesz ilyen sikeres, mert az csak e kettőnek a rajondói alkotása...
    Mert az Akatsuki és a Hbi nagyon jó!
    Csak így tovább!

    VálaszTörlés